Kara Mantar hastalığı ve tedavi yöntemleri

Kara Mantar hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Kara Mantar hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir? Koronavirüs salgınında ortaya çıkan mutasyonların ardından adı sıkça duyulan Kara Mantar (Mukormikoz) hastalığı nedir?

Burundan vücuda girerek sinüsleri ve beyni etkileyen siyah mantardan enfekte olanlarda, burun tıkanıklığı, yüzde şişme, burunda siyah kabuklanma, baş, yüz ve göz ağrısı gibi belirtiler görülüyor. Sağlık uzmanları, mantarın bağışıklık sistemi zayıf olanlara saldırdığını ifade ederek hastalığın Kovid-19 ile bağlantılı olduğu konusunda uyarıda bulundu. Bu mantarın vücuda girmesi veya teması sonrası kana karışarak tüm vücuda ama özellikle de beyine, akciğerlere, sinüslere, burun içine ve gözlere zarar verir. Erken teşhis ve tedavi edilmediğini %50 öldürücü bir hastalıktır.

Mukormikoz, hızlı yayılan ölümcül bir mantar hastalığı olup ilk Hindistan'da görüldükten sonra birçok ülkede görülmeye başlayan ve hastaların gözlerini kaybetmesi ile sonuçlanan hastalık son olarak Arjantin'e sıçradı.

Kara Mantar (Mukormikoz) Hastalığının Belirtileri

Ateş,
Öksürük,
Yüz ağrısı,
Gözde şişme ve göz yuvarlağının dışarı doğru itilmesi,
Sinüsler üzerinde kızarıklık,
Kanlı öksürük,
Nefes darlığı,
Kanlı kusma,
Karın ve göğüs ağrısı,
Fenalık hissi, şuur bulanıklığı,
Uykuya meyil ve genel durumda hızla bozulma.
Cilt enfeksiyonlarında ise hızla gelişen kızarıklık, enfeksiyon yerinde sıvı birikimi ve akıntı, şiddetli ağrı, sertlik, şişlik ve siyahlaşma olur.

Kara mantar hastalığı neden olur?

Mukormikoz sinüsler, beyin, akciğerler ve nadiren dem olsa cildi etkileyen mantar hastalığıdır. Hızlı yayılan bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakta bulunan mantarlar nedeniyle ortaya çıkar. Mantarlar çürüyen kütük ve ağaçlarda, toprakta, gübrede, çöp alanlarında bulunur. Vücuda kesik, çizik yada solunum ile bulaşır, mukozalardan göze bulaşabilir. Vücuda bir kez yerleştikten sonra hızla çoğalır. Bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu veya çöktüğü durumlarda ölüme bile sebebiyet verebilir.

Kara mantar hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Öncelikli olarak altta yatan hastalığın kontrol altına alınması önemlidir. Cerrahi operasyonla hastalıktan kurtulma ihtimali yüksektir. Covid-19 tedavisinde mutlaka uygulanan tedavileri ve kronik rahatsızlıkların için verilen ilaçları ihmal etmemeli, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeleri, D vitamini gibi bağışıklık sistemi ile ilgili eksiklikleri varsa takviye D vitamini verilmeli, tedbirlere sıkı sıkıya uymaları ve en önemlisi Covid-19 hastalığından korumaları ve aşı olmaları alınacak tedbirler arasındadır.Covid-19 tedavisi sonrası 2 ile 3 hafta sonrası yakın takip edilmeli, 10 gün karantina sonrası mutlaka en az 3 hafta yakın takip edilmeli ve tedbirlere uymalıdırlar.